Een herinneringsboek voor PI Almere

PI Almere

 

Vraag: onze PI gaat sluiten. We willen daarom een herinneringsboek maken met de mooiste verhalen over ‘Almere Binnen’.

“PI Almere gaat onherroepelijk dicht. Tot onze spijt. Wij willen graag een boek maken met daarin de mooiste verhalen over onze PI. Zodat iedereen die hier heeft gewerkt, bij het afscheid een tastbare herinnering mee naar huis kan nemen. Kunnen jullie ons hierbij helpen?”

Dat was de vraag van hoofd Algemene Zaken Dick van der Leeden en communicatiemedewerker Evert-Jan Pieters van PI Almere, de bedenkers van het boek. Ze schakelden tekstschrijver Eveline Bets en haar collega Jeroen van den Nieuwenhuizen in via Redactieprofs.

 

Oplossing: een fris en kleurrijk herinneringsboek met veel foto’s en prachtige verhalen

Hoe maak je een mooi herinneringsboek? En kan het in 6 weken klaar zijn? Ja, dat kan. Mits je samenwerkt in een superteam. Een opdrachtgever die al heeft nagedacht over onderwerpen en te interviewen personen en die al je vragen meteen beantwoordt. Een team van schrijvers die hun vak verstaan, flexibel zijn en snel kunnen werken. De eerste stap is de inhoud bepalen, samen met opdrachtgever, en bedenken hoe je die inhoud vertaalt in goede en afwisselende copy. In dit geval bijvoorbeeld een reportage over de totstandkoming van een gloednieuwe gevangenis, een beeldverhaal over de kunst in het gebouw, een dubbelinterview met de twee laatste directeuren over ‘hoe sluit je een gevangenis’ en een recept voor troosteten van de alom geliefde kantinemevrouw.

Een herinneringsboek is niet compleet zonder de mooie verhalen uit de dagelijkse praktijk van het werk. Tekstschrijvers Eveline en Jeroen bedachten daarom de rubriek waarin medewerkers van PI Almere aan het woord komen over werken in PI Almere: Binnen bij. Wat een prachtige verhalen leverde dat op! Over ontsnappingen, over gedetineerden die een diploma halen tijdens detentie, over gedetineerden die alsmaar jokken om de medische dienst om de tuin te leiden, over gedetineerden die tot inkeer komen in het stiltecentrum en nog veel meer. Eveline en Jeroen schakelden drie collega’s van Redactieprofs in: Helene de Bruin, Jos Leijen en Marleen Kamminga. Ook zij droegen bij aan de razendsnelle productie van lezenswaardige interviews en artikelen. Toegankelijk en raak geschreven, met een mooie titel erboven en veel afwisseling in vorm en tekstlengte. De foto’s van Peter Isaak geven een prima beeld van geïnterviewden, maar ook van het gebouw aan de binnen- en buitenkant. Het kleurige, verzorgde en sfeervolle ontwerp van Chantal Vansuyt maakt het boek helemaal af.

 

Productie van een herinneringsboek
Tekstschrijver Eveline schreef niet alleen tekst, maar was als projectleider ook verantwoordelijk voor de productie – zeg maar alles wat er moet gebeuren, los van het schrijven van het boek. Overleg, planning, budget, briefings, eindredactie en de contacten met drukkerij Xerox. Het resultaat is een herinneringsboek waar je mee voor de dag kunt komen! En waar opdrachtgever en lezers erg blij mee zijn. PI Almere heeft (‘had’ moeten we eigenlijk zeggen nu de PI voorgoed gesloten is) voor personeel de sfeer van een ‘warm bad’. Dat zie je terug in dit met plezier gemaakte herinneringsboek.

 

In samenwerking met:

Redactieprofs

Inpetto_ontwerp

Peter Isaak