Informatieboekje: Dit is de terroristenafdeling van PI Vught

Slide 1

Dienst Justitiële Inrichtingen, PI Vught

 

Vraag

Op de Terroristenafdeling (TA) van PI Vught worden mannen en vrouwen geplaatst die verdacht worden van een terroristisch misdrijf of hiervoor veroordeeld zijn. Sabina van Boxtel, communicatiemedewerker: “Over de TA bestaan veel misverstanden, en voor familie en relaties van gedetineerden is het soms lastig om goed te begrijpen hoe het eraantoe gaat. Voor bezoek gelden bijvoorbeeld specifieke regels, en het leidt vaak tot misverstanden als mensen die regels niet kennen of niet snappen. Wij vinden het daarom tijd om een informatietboekje over de TA uit te geven. Met praktische informatie maar ook iets over onze visie en het beleid op de TA. Kun jij ook deze brochure voor ons verzorgen, inclusief opmaak? En kun je ook iets bedenken voor bezoek zodat iedereen de regels begrijpt?”

Oplossing

Informatieboekjes, die goed geschreven, duidelijk en toegankelijk zijn – het is een specialiteit van TekstvanBets. De eerste stap is informatie verzamelen: dus op naar PI Vught voor een bezoek aan de TA. Daarna interviews met medewerkers, ten eerste om zoveel mogelijk informatie te verzamelen en ten tweede om twee medewerkers te introduceren die voor gedetineerden belangrijk zijn: de psycholoog en de maatschappelijk werker. In een kort, persoonlijk interview gaan ze in op wat verblijf op de TA betekent voor gedetineerden en voor hun familie.

 

Proefpanel

Op basis van alle informatie schreven we de concepttekst van het informatieboekje. Die ging daarna nog verschillende keren heen en weer naar opdrachtgever voor correcties. Vinden we nooit een probleem – we gaan door tot het goed is en honderd procent naar wens van de klant. Bovendien: bij zo’n politiek gevoelig onderwerp als dit kun je verwachten dat er kritisch gekeken wordt naar toon en inhoud. Over de toon gesproken: we hebben de tekst ook voorgelegd aan een proefpanel van gedetineerden. Daaruit kwam een onverwachte uitkomst: de tekst was té simpel en werd hier en daar als betuttelend ervaren. Dus hebben we de tekst aangepast.

 

Toen ook de foto’s gereed waren, hebben we vormgever Saskia Zwerver ingeschakeld. Saskia zorgt altijd voor overzicht en duidelijkheid in de tekst. Ze kiest de foto’s uit in overleg met ons en adviseert over papierkeuze. Het resultaat is een fris, kleurig en uitnodigend informatieboekje dat voldoet aan de Rijkshuisstijlregels. De tekst is zoals we beloven: fris, kort en krachtig, zonder jargon of moeilijke woorden en foutloos. Deze keer heeft het informatieboekje wel een voorwoord, van directeur Yola Wanders. De tussenkopjes spreken voor zich: Menselijk, Familie is belangrijk en Contact.

 

Informatieblad als fotostripverhaal: duidelijk en makkelijk aan te passen

Van informatieboekje naar informatieblad, ook daarmee kan TekstvanBets. goed uit de voeten. Het onderwerp is: op bezoek bij de TA. Vanwege strenge veiligheidseisen is het bezoek aan veel regels gebonden. Spullen in de kluis, schoenen uit, piepvrij naar binnen. Ook de weg naar de afdeling zelf is niet eenvoudig: van deur naar gang naar deur naar kluisje naar detectiepoort en bagagescanner naar wachtkamer. De route en alle voorschriften leiden nog wel eens tot onbegrip of verwarring. Hoe communiceer je dat nou duidelijk? TekstvanBets. bedacht een informatieblad als een soort fotostripverhaal. Van elke actie hebben we een foto laten maken, daar staat een kort tekstje bij. Handig, overzichtelijk en het werkt prima. Het infoblad is een simpel gevouwen A-viertje, van wat steviger papier. Omdat het blad is losgekoppeld van de brochure, kun je snel en makkelijk een nieuwe versie maken als de regels veranderen. Zo blijf je altijd actueel!