Interviews

Slide 1

Dienst Justitiële Inrichtingen

 

Vraag
‘Jaarplan’. Klinkt saai en dat is het meestal ook. Hoe zorg je ervoor dat de beleidsonderwerpen echt gaan leven? Eén manier is interviews houden. Vraag medewerkers, leidinggevenden en samenwerkingspartners naar hun ervaringen met het onderwerp en teken die op in korte, aansprekende verhaaltjes. Dat was dan ook de vraag van de Dienst Justitiële Inrichtingen aan tekstschrijver Eveline Bets. “Wil jij voor een boekje bij ons jaarplan zes mensen interviewen over het onderwerp Een goed DJI?” Natuurlijk en graag! Niets leuker dan met mensen over hun werk te praten. Tekstschrijver Eveline Bets is nog nooit iemand tegengekomen die een hekel heeft aan praten over z’n werk.

 

Oplossing
Zes interviews in een boekje. Levendige, aansprekende verhalen over abstracte onderwerpen als ‘psychiatrische zorg voor moeilijke doelgroepen’ of ‘verkenning invulling vrijheidsbeneming justitiële jeugd’. En het moest snel klaar. Geen probleem voor tekstschrijver Eveline Bets. Eerste actie: de briefing bestuderen en zo snel mogelijk iedereen bellen (of mailen als je iemand niet kunt bereiken) om de interviewafspraak vast te leggen. Telefonisch interviewen werkt verreweg het snelst, dus die keus maakt Eveline vaak. Ook met een goede voorbereiding wint tekstschrijver Eveline tijd. Belangrijkste tip: weet wie je interviewt en bdenk van tevoren goede vragen. Dat zijn vragen die je lezer ook heeft. Daarna is het een kwestie van bellen, het interview uitwerken (vooral: samenvatten en leuk opschrijven), terugsturen voor correcties, tekst aanpassen en de definitieve versie naar opdrachtgever mailen. Die heeft intussen een fotograaf ingehuurd voor mooie portretten, en de drukker geregeld voor vormgeving en printwerk. Zodat er op de dag van de nieuwjaarsreceptie iets leuks klaarligt voor alle genodigden: een fris en fruitig boekje waarin DJI-medewerkers en samenwerkingspartners vertellen over wat de thema’s uit het jaarplan betekenen voor hun dagelijks werk. Goede aanvulling op het jaarplan, en vooral met veel plezier geschreven door tekstschrijver Eveline Bets in Arnhem.

 

In samenwerking met:
Eenhoorn Fotografie

 

Ook wensen of ideeën voor een boekje met interviews? Neem contact op met tekstschrijver Eveline Bets in Arnhem. Eveline helpt u graag verder!

Lees ook Evelines blog over interviews.