Een fotoboek bij 20 jaar PI Nieuwegein

Slide 1
Slide 2

 

Vraag: een fotoboek bij ons 20-jarig jubileum, kunnen jullie dat maken?

Directeur Theo Venrooij en communicatiemedewerker Joyce Slagmolen vroegen TekstvanBets. en Eenhoorn Fotografie: “PI Nieuwegein bestaat 20 jaar. Veel medewerkers weten nog hoe het begon, met de verhuizing van ‘Wolvenplein’ in Utrecht naar het destijds gloednieuwe gebouw in Nieuwegein. Nog altijd zijn ze trots op hun PI en het werk dat ze hier doen. Nu willen we dat laten zien in een fotoboek, over werk en leven in PI Nieuwegein en waarin we ook iets vertellen over de geschiedenis. Kunnen jullie dat fotoboek maken?”
Jazeker kunnen we dat! Met enthousiasme en plezier en een hoog krenten-uit-de-pap-gevoel. Bovendien had Eveline Bets net al meegewerkt als schrijver en projectleider aan het afscheidsboek Almere Binnen.

 

 

Oplossing: zo maak je een representatief en aansprekend fotoboek (met interviews)

Eerste stap: ontwikkelen van een concept. Wat moet er in het boek staan? En vooral: hoe zorgen we ervoor dat alle medewerkers zich erin herkennen? PI Nieuwegein belegde een brainstormbijeenkomst met een dwarsdoorsnede van alle medewerkers. Eveline Bets en Fokke Eenhoorn verwerkten de output hiervan tot een concept voor de inhoud. Rode draad: dit is PI Nieuwegein. Thema’s: wie zijn we, wat doen we en waar doen we ons werk? Aangevuld met interviews met oud-directeuren en met de belangrijkste ketenpartners. Tweede stap: fotografie en verhalen schrijven. Foto’s maken in een gevangenis vereist een strakke organisatie, want om veiligheidsredenen kun je je als buitenstaander in zo’n gebouw niet vrij bewegen. Ook mogen gedetineerden niet of alleen onherkenbaar op de foto, vaste regel bij de Dienst Justitiële Inrichtingen. Dankzij de prima assistentie van het redactieteam van PI Nieuwegein kon fotograaf Fokke Eenhoorn in het hele gebouw aan de slag en waren alle te portretteren personen van tevoren op de hoogte gebracht.

 

Ruimtes, details, de ’twintigers’ 

De foto’s laten het gebouw zien:  grote belangrijke ruimtes, zoals de cellengangen, de portiersbalie en de arbeidszaal, tot karakteristieke details zoals een adelaar die ergens in de lucht zweeft en het knalgroene trappenhuis. Ook zijn er veel medewerkers geportretteerd, onder wie de ’twintigers’: personeel dat al 20 jaar in dienst is van PI Nieuwegein. Intussen werkte Eveline een serie interviews uit, waarbij ze deed wat ze altijd doet: zorgen dat het verhaal recht doet aan de geïnterviewde en dat de tekst afwisselend is en lekker leest. Oud-directeuren gaven hun mooiste herinneringen prijs, ketenpartners leggen uit waarom de samenwerking met PI Nieuwegein zo belangrijk is.

Toen fotografie en interviews klaar waren, kon ontwerper Chantal Vansuyt van Inpetto, vaste kracht in Evelines dreamteam voor de productie van magazines, boeken en boekjes, aan de slag met de vormgeving. Ze rangschikte het beeldmateriaal, verwerkte het logo Nieuw! in het boek en bedacht een beeldconcept voor de interviews en portretten.  Ook deed Chantal een voorstel voor de uitvoering en de papierkeuze (prachtige kwaliteit, omdat zo’n koffietafel-fotoboek dat verdient).

 

Resultaat: een schitterend fotoboek

Op het resultaat mogen we met recht trots zijn. Een schitterend hardcoverfotoboek van 25 bij 25 cm, uitgevoerd in fullcolourdrukwerk (met hier en daar een chique zilveren accent om het jubileum te accentueren). Het boek is uitgereikt aan medewerkers en ketenpartners tijdens het grote jubileumfeest van PI Nieuwegein in juni 2019. TekstvanBets. kijkt terug op een geslaagde samenwerking. Niet alleen met haar dreamteam, fotograaf Fokke Eenhoorn en ontwerper Chantal Vansuyt, maar vooral ook met het redactieteam van PI Nieuwegein: Joyce Slagmolen, Maurice van Hattem, Remco van der Wal en Abdell Boultham.