Dansen in de bloemkoolwijk

Er is een nieuwe trend. En die komt nou ‘es niet uit de hippe Randstad, maar uit een Arnhemse bloemkoolwijk. ‘Bloemkoolwijk’ – is dat niet zo’n jaren-zeventigwijk met allemaal pleintjes waaromheen rode bakstenen huizen staan? Waar je alleen stapvoets mag rijden? En waar elke bewoner zijn ‘wôhgih’ (auto) het liefst pal voor de deur in de speciaal voor dat doel betegelde voortuin zet? Ja! Het woord bloemkoolwijk bestaat echt. Bedacht door architecten die zagen dat zo’n doorsneeburgerwijk van bovenaf bekeken precies op een bloemkool lijkt.

 

Totaalconcept

Maar nu komt het. In mijn bloemkoolwijk is een trendsettende beweging gelanceerd die straks, dat voorspel ik u, heel Nederland in z’n ban heeft. Een baanbrekend wijkgericht totaalconcept dat ook nog ‘es goed is voor je gezondheid. Het heet: suburb swingen. Dat heeft niks te maken met geoorloofd vreemdgaan (hoewel, je weet nooit hoe een koe een bloemkool vangt, wie weet wat er allemaal nog uit voortspruit, ik hou u op de hoogte). Geen seks dus, maar wel dansen. Eén keer per twee weken op vrijdagavond. Bij de buurman of buurvrouw thuis in het bloemkoolhuis. En er is maar één regel: je mag niet stoppen. Een uur lang klinkt er dansmuziek en je moet blijven bewegen. Verder is er niks. Geen drank, geen eten, geen feestverlichting en geen discoleggings. Zelfs geen hakken, want je danst op je sokken of op je blote voeten. De gastheer of gastvrouw (elke keer een andere) schuift meubilair en tapijten aan de kant en draait leuke, ouderwetse vijftigplusdansmuziek.

 

Discoqueen

En daar sta je dan. Als oudere jongere discoqueen die nooit durfde en die al helemaal niet van harde muziek houdt. Maar bij de buren durf je wel. Dat is het gekke. Alles kan, alles mag en niemand die op je let. Er gebeuren zelfs mooie dingen tijdens het dansen. Je maakt als het ware contact via de dansbeweging. Je hoef je eige nerreges voor te schamih! En leuk dat dat is! En vermoeiend! Vol vuur, bezweet maar vrolijk kwam ik na een uurtje thuis. Bij mijn man die op de bloemkoolbank zat en zapte. Schat, ga je de volgende keer mee? Het is zo leuk! Maar hij geeft geen sjoege. Wacht maar, tot wij zelf aan de beurt zijn. Bij de volgende suburb swing is er ook voor hem geen ontkomen meer aan. Cauliflowerpower!