Sint zat eens te bedenken…. 5 tips voor een supersintgedicht

Hij is weer in het land! Die lieve goede Sint. Dus moeten we er weer aan geloven: het sinterklaasgedicht.

 

Zelf kreeg ik vroeger van mijn talige ouders het dichten met de paplepel ingegoten. Eerst kwam de dag ‘die je wist dat zou komen’: de ontdekking dat je-weet-wel niet bestaat. En vanaf dat moment moesten we goede gedichten schrijven (anders kregen we met de roe). Dus trokken we onze dichtersneusjes op voor misbaksels als:

 

Sint zat eens te bedenken
wat hij jou deze keer moest schenken
hij ging dus maar naar de supér
ook al was die best ver

 

Nee, wij schreven de verzen volgens de regels. Mild-kritisch tot ronduit vilein, op de persoon geschreven, met kop en staart en van minimaal best grappig tot in je broek piesen van het lachen. Elk gedicht puntig van vorm, in strak metrum en met onverbiddelijk rijmschema. Het moest ‘lopen’, een cadans hebben. Ta-dám-ta-dám-ta-dám-patte-pám. En natuurlijk aan het einde van elk vers een klapper van een clou én een hint naar surprise of cadeau.

 

Voor liefhebbers is een sinterklaasgedicht geen probleem. Maar ik, of nee, Sint, weet dat veel van jullie ermee worstelen. Doe daarom je voordeel met deze 5 tips voor een sinterklaasgedicht waarmee je scoort (oké, niet jullie, maar Sinterklaas).

 

5 tips voor een sinterklaasgedicht waarmee je scoort

 

1 Kies één onderwerp. Iets over de persoon voor wie je dicht. Een gebeurtenis, hoe gekker of gênanter hoe beter. Of een karaktereigenschap, bij voorkeur een beetje moeilijke of vervelende waar Sint graag over moppert.

 

2 Neem een sinterklaasliedje en schrijf daar een nieuwe tekst op. Dan voldoe je in één klap aan de eis: goedlopende tekst in strak metrum. Wel eerst hardop zingen, anders weet je niet of het ‘loopt’. Kom je ook meteen in de stemming.

 

3 Kort woorden af en gebruik de apostrof. ‘In het’ wordt ‘in’t’. ‘Samen’ wordt ‘saam’. ‘Moet ik’ wordt ‘moe’k’. Scheelt een lettergreep, kan handig zijn voor het metrum.

 

4 Op zoek naar een rijmwoord? Neem de rijmklank en ga langs alle letters op het toetsenbord. Plus combinaties als gr pr tr gr st str of kl gl bl of sch schr of ge… Bijvoorbeeld: stoel. Rijmklank: oel. Letters ervoor: boel doel joel koel poel. Smoel zwoel bedoel.
Ga niet naar www.rijmwoorden.nl. Die woorden rijmen niet echt. Een stuk beter is het Van Dale Rijmwoordenboek. Helemaal geweldig, niet online maar gewoon ouderwets in papier, is het Nederlands Rijmwoordenboek van Jaap Bakker (Nijgh & Van Ditmar, 11e druk, 2020. Koop het bij je lokale boekhandel!).

 

5 Bewaar je gedichten. Volgend jaar weet toch niemand meer wat je nu bij elkaar rijmde. Hoef je ze alleen nog maar over te typen.

 

Veel plezier! En mocht je hulp willen om van je eigen bedrijfs-sintgedicht een memorabel stukje humoristische bedrijfspoëzie voor het hele personeel te maken: mail Sinterklaas, via eveline@tekstvanbets.nl.