Hoera voor de projectgroep!

Tip voor projectmanagers, projectleiders en andere stukkenschrijvers


Het is een misvatting. Maar hij komt vaak voor. Projectmanagers, projectleiders, beleidsadviseurs en andere belangrijke personen schrijven vaak rapportages, plannen en andere stukken. En daarbij denken ze: als we die volschrijven met lange vage zinnen, moeilijke woorden en flink wat vaktermen, neemt iedereen ons serieus. Want dan ziet iedereen dat wij er veel verstand van hebben.

 

Dat laatste klopt. Projectteams weten altijd veel van een bepaald probleem of onderwerp. Ze verdiepen zich erin, ze onderzoeken opties, problemen en scenario’s en bedenken goede oplossingen. Dat doen ze vaak naast hun gewone werk, dus ze zijn behalve slim ook nog snel. Daarom zijn projectteams zo waardevol voor de organisatie of het bedrijf waar ze werken.

 

Maar het eerste klopt niet. Met lange vage zinnen en moeilijke woorden bereik je alleen dat lezers denken: nou, het zal wel, ik ga eerst maar ‘es echt aan het werk. En als het rapport ter sprake komt in de vergadering, dan zijn er zoveel vragen dat iedereen zich afvraagt of de projectgroep zijn werk wel goed heeft gedaan. Weg welverdiende complimenten, het rapport verdwijnt onderin de la. Iedereen terug bij af.

 

Voorbeelden zien? (Echte, uit mijn beroepspraktijk):

 

Het verschil van mening spitst zich met name toe op de differentiatie met betrekking tot de redenen waarom in een aantal gevallen geen of niet het volledig aantal uren hulp is ingezet.

 

De verdiepingsfase is gericht op verbreding.

 

Het expertiseteam Diversiteit gaat na de algemene oriëntatiefase nieuwe producten ontwikkelen op thema’s die passen bij het onderwerp diversiteit waardoor ons instituut zichtbaar wordt als het gaat om een toonaangevend en gezaghebbend kennisinstituut rondom deze expertise.

 

Zo. Wat nou als we het omdraaien? Als het projectteam een glashelder, kort en krachtig stuk schrijft? Ja, dán denkt iedereen: wow! Wat goed! Ze hebben er verstand van en ze kunnen het nog duidelijk uitleggen ook. Dat zou iedereen moeten doen. Hoera voor de projectgroep!

 

Vragen? Hulp nodig? Hoeraatje scoren?  Bel of mail tekstschrijver Eveline Bets.