Is een tekstschrijver duur? Of: de voordelen van duidelijke tekst

Over prijzen en tarieven praat je niet in het openbaar. Dat onderwerp is, om met Koot en Bie te spreken, een heet hangtaboe.

 

Toch is het wel belangrijk. Vooral de vraag: is een tekstschrijver duur? Duh, hoor ik u denken, dat hangt er natuurlijk van af wat ie rekent voor een opdracht. Je kunt dus beter vragen: is een tekstschrijver z’n geld waard?

 

Natuurlijk! Een goede tekstschrijver schrijft bijvoorbeeld duidelijke tekst.

Duidelijke tekst levert heel wat op:

 

1         tijdwinst

Duidelijke informatie betekent minder vragen. Dus: minder telefoontjes en mails van klanten en minder mensen aan de balie die het niet snappen. Gevolg: tijdwinst voor uw medewerkers.

 

2         extra service, beter imago
Met duidelijke informatie geeft u extra service aan uw klanten. U zegt ermee: ‘Kijk, wij nemen de moeite om u goed en duidelijk te informeren.’ Draagt ook nog ‘es bij aan een positief imago.

 

3         kostenbesparing

Met duidelijke tekst bespaart u tijd, dus geld. Niet alleen omdat er minder mis gaat, maar ook omdat mensen die goede informatie krijgen, sterker geneigd zijn zich aan de regels te houden (zie ook 4).

 

4         gedrag sturen

Geeft u informatie over regels of procedures? Door duidelijk te vertellen wat mensen moeten doen, en wat ze niet moeten doen, bereikt u eerder het gewenste gedrag. Uw klanten sturen bijvoorbeeld het formulier ingevuld en wel meteen terug. Inwoners zetten het vuilnis op de juiste dag buiten en uw medewerkers vragen op tijd verlof aan. Eitje!

 

 

Zo draagt een duidelijke tekst bij aan de doelen van uw bedrijf of organisatie. En daarom is een goede tekstschrijver altijd z’n geld waard.