Een witte Kerstmis volgens het Groene Boekje

Hoofdletters = hoofdbrekens + hoofdpijn! Voor de meeste mensen dan. Want zat je eerst al te twijfelen tussen sinterklaasgedicht of Sinterklaasgedicht, nu zitten we binnenkort weer opgescheept met de kerstman. Of is het Kerstman? En krijg je een Kerstcadeau met Kerstmis, of ga je gezellig naar een kerstborrel op tweede kerstdag?

 

Taalgekken zoals ik zoeken vaak woorden op om zeker te zijn van de correcte spelling. Daarvoor gebruik ik het Groene Boekje, de officiële Woordenlijst Nederlandse Taal (met vijf hoofdletters, mind you).

Daarin staat over hoofdletters: namen van officiële feestdagen schrijven we met een hoofdletter (regel 16.L op pagina 105). Dus: Bevrijdingsdag, Suikerfeest, Chanoeka, Pasen en Pinksteren (nooit op één dag), en dus ook: Kerstmis.

 

Maar de samenstellingen met die woorden schrijf je met een kleine letter: kerstcadeau, kerstwens, kerstdag. Dus Kerstmis bestaat uit kerstavond, eerste kerstdag en tweede kerstdag (het Groene Boekje is hier strenger dan het Witte Boekje. Daarin zijn Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag ook goed. Maar het Groene Boekje is het enige officiële boekje). Tijdens Kerstmis vieren we dus kerstfeest en zingen we kerstliedjes. Wie geluk heeft, krijgt een kerstcadeau. Van wie? Van de Kerstman! Want Kerstman is de eigennaam van een uniek persoon, net als Sinterklaas. En namen schrijf je met een hoofdletter.

 

Deze informatie vind je ook op https://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1293.

 

Speciaal geval: de voorgedrukte kerstkaart.
Daarin komen alle variaties voorbij, zoals:
Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar (2 fouten)

prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar (1 fout)

Prettige Kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar (2 fouten)

Prettige kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar (0 fout)

prettige Kerstdagen en een Gelukkig nieuwjaar (3 fouten)

 

Je moet maar zo denken: toch goed bedoeld, zo’n kaart. En anders heb je altijd nog de kerstborrel, oudjaarsavond of Nieuwjaar met een reuze vrolijke nieuwjaarsreceptie.

 

Ik wens je alvast fijne kerstdagen en een inspirerend foutloos 2021! (En blijf vooral mijn taalblogs lezen).