Scrum en nudge: beter leven met lelijke woorden

Help, ik heb een taaltrend gemist! Voor het e-zine van Redactieprofs maakte ik een lijstje met taaltrends. Toen zei iemand: de lelijke woorden moeten er nog op. Die lelijke woorden zijn nudge en scrum. Ik vind ze een beetje zuinig, scroogy klinken. Scrumming, nudging, je denkt aan kruimels bij elkaar schrapen. En scrotum. En scumbag.

 

Nudge geeft 13,5 miljoen hits op Google. Ik heb ze niet allemaal gelezen, maar durf u wel een idee te geven van de betekenis. Nudge is om te beginnen Amerikaans slang voor ‘politie’. Op sociale media betekent nudge ‘porren’. In bredere zin staat het woord nudge voor ‘stimuleren, een duwtje in de goeie richting geven’. Onze eigen overheid is hier kampioen in. Denk maar aan vliegen in wc-potten en doodsbedreigingen op sigarettenpakjes.

 

Nudge-kramp
Die vliegen en nare teksten zijn dus nudging. Weer wat geleerd. Het lijkt me wel een goed principe. Geen dwang, maar wel bewustwording en keuzevrijheid. Helemaal poldermodel. Over polder gesproken, nudge gaat vaak over duurzaamheid. Want dat duwtje in de rug hebben we blijkbaar vooral nodig als het gaat om onze gezondheid en over milieuvriendelijk gedrag. In enquêtes willen we dat allemaal, maar de praktijk is weerbarstig. En daar heb je dan weer nudge-sites voor. Er is trouwens ook nudge-kramp, want duw je het volk de goeie kant op of laat je het volk slechts niet doen wat ze niet willen?

 

Koppen tegen elkaar
Scrum heeft hier allemaal niks mee te maken. In de rugbysport betekent scrum een kluitje spelers die voorovergebogen in een kring, koppen tegen elkaar, de anderen proberen omver te duwen om de bal in bezit te krijgen. Als taaltrend komt het woord scrum uit de ICT en betekent het een methode voor softwareontwikkeling in teamverband. Softwareontwikkeling is namelijk een lastig proces. Je weet nooit waar het ophoudt en de realiteit verandert steeds. Daarom kost het meestal meer dan je van plan was te betalen. Hé, wat gek, hier komt alweer de overheid bovendrijven.

 

Memostickers
Scrum lost alle deadline- en kostenoverschrijdingen op. Met een klein team van professionals dat samen de planning bepaalt, de problemen benoemt én oplost, en de taken verdeelt. Elke dag komt het team bij elkaar onder leiding van de scrum-master voor een kwartiertje vergaderen met plaksessie (gele memostickers in hokje: to be done), daarna komt de dagelijkse sprint (gele memostickers in hokje: being done) en aan het einde van de dag wordt getest of het resultaat naar wens is van team en klant (gele memosticker in hokje: done!). Scrum is dus gewoon een slimme manier om projecten te organiseren. Dat kan overal en daarom is scrum inmiddels overgewaaid naar andere disciplines. Bijvoorbeeld de communicatiescrum die korte metten maakt met ongeïnspireerde communicatieplannen.

 

Plofkip
Nudge en scrum, ja hoor, je gaat er beter van leven. Zegt u nu: “Dat doe ik al jaren, en geen nudge gezien!”, dan heeft u helemaal gelijk. U bent net als ik vast ook iemand die zelfs zonder nudge afval scheidt, niet rookt, gezond eet, veel beweegt en nooit plofkip koopt, laat staan eet. Beroepshalve ben ik zelfs een volwaardig ‘scrum-master‘. Niet alleen heb ik elke ochtend een meeting met mijn team professionals (Me, Myself and I), ik trek ook elke dag een sprint om mijn deadlines te halen, ik blijf altijd binnen het budget (want mijn klant en ik spreken van tevoren een prijs af en als ik daaroverheen ga is dat mijn probleem, tenzij de klant de opdracht verandert natuurlijk). En het resultaat is altijd naar wens van de klant. Nu die gele memostickers nog.