Tien tips voor duidelijke taal in een duidelijk verhaal

Taal beïnvloedt het succes van organisatieverandering, meldt www.managersonline.nl. Bedrijven kunnen dit stimuleren door ‘meer dialoog en samenwerking tussen de verschillende beroepsgroepen te organiseren’, staat er ook bij. Ja, dûh! Mag ik daar nog wat aan toevoegen? Iets wat wij tekstschrijvers allang weten? Zorg voor een duidelijk verhaal. In duidelijke taal. Want hoe kun je succesvol zijn als niemand je begrijpt?

 

Daarom tien tips voor succesvolle teksten:

 

1          Lezer

Bedenk altijd eerst voor wie je schrijft. Verplaats je in de lezer. Wat weet die persoon van het onderwerp? Wat is het opleidingsniveau, wat weet je van zijn taalgebruik?

 

2          Doel

Bedenk ook het doel van je stuk: informatie geven, motiveren, overtuigen, iets anders?

 

3         Kern

Bedenk ook: wat is de kern van je tekst? Wat wil je de lezer nou echt laten weten? Schrijf deze kernboodschap op voordat je aan de echte tekst begint. Heb je steeds iets om op terug te vallen.

 

4          Opzet

Maak voor je begint een opzet voor je tekst. Een duidelijk verhaal heeft namelijk een logische opbouw (structuur). Wat zet je erin en in welke volgorde?

Bonus: zo is je tekst veel sneller klaar.

 

5          Formule

Tip 4 moeilijk? Werk dan met de formule 4W + H + (R). Staat voor: Wie/voor Wie, Waar, Wanneer, Waarom, Hoe, (Resultaten, bijvoorbeeld bij projectplan).

 

6         Alinea’s

Deel de tekst in overzichtelijke stukjes (alinea’s) in. Eén alinea is ongeveer 10 tot 15 regels. En onthoud: één onderwerp per alinea.

 

7          Tussenkop

Zet boven elke alinea een tussenkop die precies de kern weergeeft.

 

8          Simpel

Hou het simpel. Altijd. Overschat de lezer niet. Lezers houden niet van ingewikkeld gedoe. Doe alsof je de tekst voorleest aan je buurvrouw.

 

9          Blog

Lees ook Evelines blog Loze woorden? Goed gesmurft!, over nietszeggende holle woorden. Daar staan de meeste bedrijfsteksten vol mee.

 

10       Schrijfplezier

Laat deze tips niet je schrijfplezier bederven. Het zijn maar tips! (Je kunt ook altijd nog een tekstschrijver inhuren ;-)).