Schrijfgeheimen: tips voor een goed interview

Als tekstschrijver krijg ik vaak de opdracht mensen te interviewen. Bijvoorbeeld voor een artikel in een bedrijfsblad, voor een informatieboekje of voor een goed verhaal op een jaarverslagwebsite.

 

Interviews: leuk

Interviews vind ik altijd leuk om te doen. Omdat ik nieuwsgierig ben naar wat mensen beweegt, wat ze doen, wat ze belangrijk vinden, hoe ze problemen oplossen, wat hen inspireert. Van een interviews met mensen die in de zorg werken, krijg ik zelf ook energie. Dat enthousiasme, die betrokkenheid, de trots op wat ze doen. Wat is er nou leuker dan daarover schrijven? En ook als je geen tekstschrijver bent maar bijvoorbeeld communicatieadviseur, kun je lol beleven aan interviews. Al was het maar voor klantreviews voor je website.

 

Interviews: lastig

Maar interviews kunnen ook lastig zijn. Een interview vraagt opperste concentratie – je moet alles tegelijk doen: vraag stellen, luisteren naar het antwoord en daarop ingaan, intussen denken aan de volgende vraag én alles direct opschrijven (en dan ook nog zo dat je het terug kunt lezen). Of opnemen en daarna uitwerken, maar dat kost veel tijd.
Ook kom je soms voor onverwachte problemen te staan. Bijvoorbeeld (en, zoals Volkskrant-columnist Sylvia Witteman zegt: ik verzin dit niet): je maakt een afspraak voor een interview met één persoon, en dan schuiven er ineens drie mensen aan. Of je hebt een gesprek met iemand die zó veel praat, en ook niet ophoudt met praten, dat je wel moet afkappen – onbeleefd, dacht ik. Met als gevolg dat het interview anderhalf uur duurde in plaats van de geplande dertig minuten.

 

Interviews: tips (van Redactieprofs)

Ik ben lid van Redactieprofs, een exclusief netwerk van goede, ervaren tekstschrijvers. Een van de dingen die we doen als Redactieprofs, is kennis delen.  Laatst was het onderwerp: het interview. We hebben elkaar vragen gesteld: wat vind jij een goed interview, hoe doe je dat, heb je wel eens geblunderd (tuurlijk! maar daar zeg ik niks over). En ook: wat is jouw gouden interviewtip? Een paar van die tips deel ik graag met je.

 

interviewtip 1: bereid je inhoudelijk goed voor: verzamel achtergrondinfo over de persoon (ook zijn of haar naam en functie!), het bedrijf, het onderwerp. Zorg dat je helder voor ogen hebt wat je écht wilt weten (dus: wat je lezers, willen of moeten weten).

 

interviewtip 2: bereid je ook praktisch goed voor: kies een rustige plek voor het gesprek (thuis of op locatie), leg een nieuw blocnote en je lekkerste pen klaar, neem ruim de tijd om naar de interviewlocatie te gaan, check je opneemapparatuur als je die gebruikt.

 

interviewtip 3: vertel degene die je interviewt van tevoren duidelijk wat de bedoeling is van het interview: onderwerp, publicatievorm, duur van het gesprek, tektstlengte, inzage vooraf (alleen voor inhoudelijke check) en de datum van publicatie.

 

interviewtip 4: de meeste mensen worden niet zo vaak geïnterviewd. Ze kunnen zelfs een beetje zenuwachtig zijn… hou daar rekening mee. Zorg voor een ontspannen sfeer, breek het ijs, zeg iets wat niet over het gespreksonderwerp gaat.

 

interviewtip 5: kom je in tijdnood doordat de geïnterviewde te veel uitweidt? Wees niet bang om af te kappen. Zolang je vriendelijk maar duidelijk blijft, kan dat prima. “Sorry, ik onderbreek je toch even. Ik zie dat je veel interessants te vertellen hebt, maar we moeten ons nu echt beperken tot deze vraag. Kun je die kort beantwoorden?” (Toen ik dit zelf deed, zei de persoon in kwestie: “Oh ja, prima, ik praat altijd te veel, goed dat je me onderbreekt!”)

 

Veel plezier met je volgende interview! (En kom je er niet uit, heb je vragen, wil je hulp? Neem dan even contact op. Ik help je graag uit de brand.)