Vijf voordelen van een duidelijke tekst

 

Tekstschrijver Eveline Bets schrijft duidelijke tekst, staat er op deze website. Maar wat is daar eigenlijk het nut van? Zou het echt iets uitmaken of je de informatie over vakantieregelingen voor werknemers of de werking van een wet duidelijk opschrijft, zodat iedereen het meteen begrijpt?

 

Het antwoord is ja. Een duidelijke tekst heeft minstens vijf voordelen.

 

Dit zijn de vijf voordelen van een duidelijke tekst:

 

1         tijdwinst

Duidelijke informatie betekent minder vragen van je klanten. Dus minder telefoontjes, minder e-mails en minder mensen aan de balie die het niet snappen. Wat een tijdsbesparing levert dat op!

 

2         service
Met duidelijke informatie geef je extra service aan je klanten. Je zegt ermee: ‘Kijk, wij nemen de moeite om een goede, duidelijke en complete tekst te schrijven. Alles wat u weten moet, staat er begrijpelijk in.’ Het kan echt de moeite lonen net iets meer te doen voor je klanten, medewerkers of burgers.

 

3         kostenbesparing

Met duidelijke informatie bespaar je ook kosten. Niet alleen door de tijdwinst (zie 1), maar ook omdat er minder mis gaat. Ook zijn mensen door goede informatie sterker geneigd zich aan de regels te houden (zie ook 5).

 

4         positief imago

Goede informatie is goed voor het imago. Ga maar na: wat wil je bereiken bij de lezers?
Dit: ‘Verdorie, die informatie van de gemeente/ministerie/organisatie X/bedrijf Y kan net zo goed meteen in de prullenbak! Wat een <scheldwoord naar keuze invullen>!’

Of liever dit: ‘Goh, die informatie van de gemeente/ministerie/organisatie X/bedrijf Y is zo goed en duidelijk. Ik snap het allemaal. Wat fijn dat ze de moeite nemen om dat zo te doen!’

 

5         gedrag sturen

Geef je informatie over regels of procedures? Door duidelijk te vertellen wat mensen moeten doen, en niet moeten doen, bereik je eerder het gewenste gedrag. Ze sturen bijvoorbeeld het formulier meteen terug, ze zetten het vuilnis op de juiste dag buiten of ze vragen op tijd verlof aan. Eitje!

 

 

Geef een reactie